Halaman

Sabtu, 13 Ogos 2016

Kesibukkan bekerja kerana keadaan ekonomi negara kurang stabil

Lama tak update blog.. hari ni just nk share my work.. alif bekerja dalam industri oil and gas... hari ini tahun 2017 industri oil and gas amat tenat untk peluang pekerjaan kepada generasi baru amat sukar.. tk dapat alif bayangkn kwan2 yg mengalami kesusahan, alif dpt rasakn betapa susahnya peluang pekerjaan sekarang sbb alif pernah merasakn semua itu... ku berharap allah melindungi kwan2 dn sahabat2 agas dpt pekerjaan untk mereka.. alif berharap kwan2 brsabar dgn ujian yg melanda di negara kita ni...

Ahad, 2 November 2014

Bagaimana Menghilangkan Marah

Bagaimana Menghilangkan Marah
Sifat pemarah itu berasal daripada sifat sombong (ego). Lagi besar ego seseorang lagi besar marahnya. Ini berkaitan pula dengan kedudukan seseorang. Kalau tinggi kedudukan seseorang, besar pangkatnya, banyak hartanya, ramai pengikutnya, maka akan tinggilah ego seseorang dan akan menjadi-jadilah pemarahnya. Sebaliknya jikalau kurang segalanya, maka akan kuranglah egonya dan akan kurang jugalah pemarahnya. Sifat pemarah ini ada pada hampir semua orang seperti juga hasad dengki. Kenapa kita mesti marah ? Telah berkata Mujahid di dalam sebuah bait syair "Takdir Allah telah putus dan putusan Allah telah terjadi. Istirehatkan hati dari kata-kata "Barangkali" dan "Kalau". Setiap kelemahan dan kesilapan manusia adalah ujian untuk kita. Allah mahu melihat bagaimana sabarnya kita dan malunya kita kepada Allah dengan mengucapkan " Inna lillahi wainna lillahi raji'un.". Pernah ditanya Ahnaf bin Qais, bagaimana dia boleh mengekalkan sifatnya yang lemah lembut itu. Ahnaf menjawab : " Aku belajar dengan Qais bin Asim iaitu pada satu hari sedang berehat-rehat, masuk hambanya membawa panggang besi yang berisi daging panggang yang masih panas. Belum sempat daging itu diletakkan dihadapan Qias, tanpa sengaja besi pemanggang yang panas itu jatuh terkena anak kecil Qais. Menjerit-jeritlah si anak, kesakitan dan kepanasan sehingga meninggal dunia. Qais yang melihat peristiwa itu dengan tenang berkata kepada hambanya yang sedang pucat dan menunggu hukuman " Aku bukan sahaja tidak marah kepada kamu tetapi muali hari ini aku akan membebaskan kamu." Begitulah sopan santunn! ya dan pemaafnya Qais bin Asim" Kata Ahnaf mengakhiri ceritanya. Bukannya Qais tidak menyayangi anaknya tetapi Qais memandang segala kejadian itu adalah dari Allah. Jikalau dia bertindak memarahi hambanya, maka hakikatnya dia memarahi Allah. Dia redha dengan ujian yang ditimpakan kepadanya. Tidak ada di dalam kamus hidupnya perkataan kalau atau barangkali. Hatinya tidak terasa dia " tuan" kerana apa yang ada padanya dirasakan amanah dari Allah. Yang bila sampai ketikanya Allah akan ambil kembali. Kita mesti ubati hati kita. Kita kita mesti membuangkan rasa rasa "ketuanan" kita yang menyebabkan kita menjadi pemarah dengan melakukan mujahadatun nafsi. Di antara langkah yang perlu kita hadapi untuk menghilangkan marah ialah : a) Mula-mula kita perlu malu dengan Allah s. w. t akan segala tindak-tanduk kita. Allah memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab kita. b) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manus! ia yang hina. c) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat marah. d) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi. e) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika kita sedang marah. Ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang marah. f) Apabila datang marah, banyakkan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas Syaitanirrajim ) kerana marah itu datangnya daripada syaitan. g) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu keranawudhu dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara. h) Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut di atas, hendaklah tidur. Kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangkit daripada tidur i) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah. Kalau kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Maka begitulah orang lain yang melakukan kesilapan, juga tidak suka dimarahi. Tegurlah dengan lemah lembut dan kasih sayang. Satu cara lagi, apabila datangnya marah, sedangkan anda berdiri, maka duduklah, sekiranya duduk, maka bersandarlah, Insha Allah kemarahan akan mulai reda. Dengan cara demikian, seperti ulasan saudara fansuri, keegoan akan berkurangan. Tetapi apa yang berlaku, apabila naik marah, yang bersandar akan mula menetapkan duduknya dan seterusnya berdiri, maka kemarahan sudah tidak dapat dikawal. Marah ertinya gerakan nafsu diri, seketika meluap darah jantung dari suruhan syahwat utk mempertahankan diri dan utk melepaskan dendam. Cuma kemarahan itu tidak boleh timbul kalau tidak pada tempat dan waktunya. Bila kemarahan telah timbul tidak ditahan dgn fikiran dan akal sebelum! dia menjalar, tidak ubahnya dia dengan api yg membakar, darah naik laksana wap, memenuhi otak, sehingga gelap menyelubungi hati sehingga tidak sanggup berfikir. Menyelimuti seluruh urat saraf, penglihatan nampak kecil bila memandang orang, ketika itu pertimbangan hilang, akal tertutup, fikir tersentak, angan-angan habis. Orang yg marah adalah laksana gua batu yg terbakar api terkurung di dalamnya dan angin masuk juga mengipasnya sehinggalah terkumpullah di dalam gua asap dan wap yang menambahkan panas.. Kedengaran api memakan kelilingnya habis menjadi bara Meskipun diusahakan menyiram.. maka air penyiram itu akhirnya akan menjadi minyak tanah menambah kerasnya api. berbanyak-kanlah.. beristighfar itulah senjata orang2 mukmin

Duhai Wanita

Assalammualaikum...setelah sekian aku menyepikan diri, hari ni aku ada terbaca artikel just nk sharing kpd kwn2 dn sahabat2... Duhai Wanita...
sobahannur.. Sampaikanlah kpd para wanita... 1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali. 2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. 3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat. 4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. 5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. 6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad. 7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. 8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat. 9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut. 10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat. 11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan. 12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya. 13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah. 14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka. 15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari. 16. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari. 17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji. 18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid. 19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. 20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya. 21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa. 22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak. 23. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga. 24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat. Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga.Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan? Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela.Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail.Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail? Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman, bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang tumpul. Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita di kopak dua,dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup. Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan, kaki, badan, etc.... Dipetik daripada Bayan Mastura Oleh Syed Ahmad Khan; Januari 1992. ............................................ Hadis nabi mengenai wanita: Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia". Wallahua'lam.. Ya Allah,adakah aku ini hamba-MU yang layak untuk merindui syurgaMu.Tak t'daya rasanya menuju ke situ lantaran godaan syaitan & hawa nafsu.

Rabu, 4 Disember 2013

Dunia Hari Ini

O all the time I have not updated the blog today because I was back over time, I wondered how everyday way of life in the rural village life of poor, often wondered when I see every day is the only post photos related to life Ignorant, I kept thinking that urban living was, not to mention the difficulty of life in the city was already feeling the cost of living is too high, the reaction of the ministers and prime minister if they do not feel.?? minister just wont spend money to people when a handful of people knew of their positive thinking and rational in life a long time .. I'm thinking what will happen tomorrow, the next day our parents later, I felt angry annoyed even some wide-open attitude of ministers who do not understand the will of the people .. so although I'm sure the minister knows, but the last hand and some wondered if there were ministers who thought of all this, is please do not punish people who have to bear the burden of all this .. until when the ministers should deceive the people ..? I shared my money was then scraped from the people most obvious in terms of development here and there collapsed recent collapse of the mosque can be built contraktor collapse and the same, how can the public works department to take action, and who actually have to take this action ..? ? Closing his eyes all the,, the description already prime minister did not want to admit one thing more prevalent picture of him with Altantuya, still refuses to admit, I as a people who can think logically sensible to someone not already admitted to shooting the victim to death was calculated murder and this offense can be charged 302 can be hung to death, after the shooting and the bomb that destroyed the victim's will, but the murderer confessed that he killed the victim with a brutal but very-very strange why the killer could be released, how people want to believe in the police and how people want to believe on the court and judiciary issues and how people want to believe the prime minister, in addition to the prime minister's wife pleasure he wanted intervention description, made even here there money the government adopted which can do so, an extra hand to buy a diamond ring worth 24 million logic can collect the money to fund the child to adulthood ..? but even so debilitated force to rebuke him I would be a lot of obstacles. I pray to the one true God that he found the right path and the right in the people entrusted to manage the property ..

Rabu, 6 Mac 2013

Assalammualaikum... setelah sekian lame tdak update blog alif trlalu sbuk semenjak 3,4 bulan ni,, bru2 ni selesai sudaa bekerja di pulau jurong shell di singapore amat meletihkan.. namun pn begitu alif dapt pelajari pengalaman bekerja di negara org.. so far best laa bekerja disana kerana gajinyeee ehem2.. hehehee.. boleh laaa coz dpt gaji dollor... pertama kali alif menjejak kaki ke singapore amat2 bersemangat sekali coz y not di sana tempt dn keadaan persekitaran yg amat bersih sekali berbanding di tempat sy.. hampir dua bulan alif berada disana amat meletihkan nk thu knpe.?? kne bgun awal pagi coz alif tk nak tdo di singapore keran mkn nyee trlalu mahal dn susah untuk dapatkn kedai yg btul2 halal.. tmbah2 jalan selok belok sne bkan nye thu sgt, alif ambik keputusan untuk menetap di johor gelang patah.. first time smpai d sne x de keje lain brgmbr jee yg thu,,tp smpai di jurong island tidak boleh sewenang2 nye menangkap gmbar.. gmbr yg diatas menunjukkan berada di pejabat rotary yg bekerjasama dgn pihak kerajaan malaysia... soo smpai disana mcm2 benda nk kne bt bila bekerja disana kne buat akaun bank disana.. tak silap alif OCBC bank... smbungan akan dtg lg...

Khamis, 24 Mei 2012

bersih


Assalammualaikum... just nk update blog.. lme alif yusof tak up date blog dan just nk sharing kpda shabat2, tempoh hari alif yusof telah mgikuti 1 program bersih,, pergi nya alif yusof kesana untuk merasakan suasana yg belum pernah dirasai oleh semua rakyat malaysia. hanya org yg pergi ke sana shaja yg dapat merasakannya detik2 yg mengembirakkan, sedih dan juga kecewa dgn sikap segelintir polis yg begitu biadap.. dan mgkin ader sesetengah pihak yg tidak faham apa yg di hendak oleh rakyat... bermacam dugaan dn cabaran yg harus di tempuhi ketika berada disana.. pada awalnya setiba di sana merasakan susana yg aman damai bersorak melaugkan anti slogan,, dan rmai2 bersemangat menyanyikan lagu negaraku yg penuh kehormatan.. alif yusof begitu teruja sekali masyarakat berbilang kaum bersemangat melaungkan anti slogan bagi menegakkan keadilan..

Ahad, 1 Januari 2012

Kawan2 sekerja dgnku.. :)


Assalammualaikum,,

terlebih dahulu alif yusof ingin mengucapkan selamat thu bru kpde smua kwan2 dn sahabat2 handai,, thun bru untuk 2011 alif just nk kongsi kepada sahabat2 alif andainya laif ader tersilap dn tersalah dri sahabt2 sekerja,, alif thu rmai yg jenis bertalam 2 muka di antara kalian, brthun demi thun akhirnya alif yusof ingin luahkan dgn sejujurnya kpda yg kwn2 sekerja, setelah alif di tugaskan memikul tanggungjawab yg amat besar bg dri alif, tanggunjwb tersebut telah di persetujui oleh majikan(boss). alif yusof telah pown memukul tanggungjawab sebagai supervisor@foreman ketika job itu berlangsung di gebeng,, alif sebagai org bru dlm syarikat terasa malu krana dibawah penjagaan alif terdapat org2 lama, tp tanggungjwb nk kne pikul dn cre nk comunication dgn betul mmbtkan dia org happy dgn kerja alif, allhamdulillah alif berjaya melaksanakannya walau pown x sempurna sgt bg alif tp apa yg alif nk dia org bekerja dlm keadaan happy dn tdak tertekan, alif xkisah spe2 yg memikul tanggungjwb tersebut dn kepada yg alif andaianya akan dtg dia plak yg memikul tanggungjawab ini, perkara yg pertama adalah cre nk comunication dgn seseorg, jke tdak spana naik atas kepala klau slap arah, dlm rmai2 ader laa seseorg tu yg pernah memikul tanggungjawab tersebut,, mcm2 masalah bkan alif nk keruhkan keadaan tp lagaknya tu,, dia pernah tengking alif tempoh hri, alif thu dia org lme tp knpe smua org mmbenci dia..??? apa yg alif perhatikan cre dia nk comunicate dgn kwn2 sekerja terlalu memaksa,, walau pown sesuatu kerja tu ergen jgn laa memaksa klau disuruh dgn baik org akan bt ni cre mengarah org tu nmpk kurang ajar plak.. bkan alif nk andaikan yg dri alif ni btul dn perfect tp ape yg alif pelajari dri org2 lme jgk dn dri boss sndri,, alif fhm klau kne kerja sussah yg belum pernah alif bt,, alif mntk jgk pandangan dri org2 lme mcm mne cre nak mengatasinya.. ini tdak nk memandaian... klau memandaian betul pe yg kita bt dn yakin mnde tu berjaya x pe,, ni kne bt kerja 2 kali,, alif ckup2 benci bt kerja 2 kali... pe2 pown alif amat2 berasa terharu sgt2 dia org bleh respect alif, allhamdulillah.. :) TQ kawan2 dn sahabat2 yg memahami alif...

Rabu, 29 Jun 2011

assalammualaikum,

just for upgread untuk cte yg lepas,, di minggu yang lepas alif telah pown ke kampung rhu muda untuk ke majlis perkahwinan sahabat baik alif yg juga akrib sekerja... alif mmg tak tahu dn sebelum ni tak kenal cte psal bakal wife sahabat alif,, setibanya alif di kampung rhu muda alif bru lh thu yg wife dia tu adalah kakak kepada sahabat alif jgk entah bila mse dia bertemu pown alif tk thu, yg alif thu rumah antara sahabat alif dgn rumah wife dia betol2 dekat sgt2 hanya melintas jalan... wakhkahaahhaaha... nakal lok dgr cte ni, if semua org thu yg sahabat alif ni mmg budak baik dlm kampung tu klau tdak x kan bakal mertua sggup terima,, coz mmg dia dh thu yg sahabat alif ni mmg budak baik,, TAHNIAH alif ucapkan pde sahabat alif dn wife dia yg telah selamat dijabkabulkan pda 9 hri bulan bru2 ni dengan sekali lafaz, allhamdullillah... pada mlm akad nikah tugas alif adalah g snap pic dia org untuk album wedding.. so far ok laa pada mlm tersebut.. dn pde keesokkan hrinye mjlis wedding dia org fuhh ckup letih sgt nk kne kejap snap pic dia org,, bayangkan alif g dgn berpakaian kemeja baju sampai nk boleh perah nahh,, wakhakahhaha... sampai basah noh berpeluh.. pde petang majlis tersebut nk kne g snap pic outdoor plak kt chelet buai becht resolt, tempat tu mmg laa nmpak usang sket dn cantik sgt2.. allhamdullillah pada majlis wedding dn outdoor wedding berjalan dengan lancar wlaupon penat sket.. so far ok laa,, akhir kata skali lg alif ingin mengucapkn TAhniah dn mohon maaf andainya ade yg tk kne pda pic msjlis tersebut... :)






k

Khamis, 23 Jun 2011

Peritiwa pahit yg sentiasa mnjadi igauan alif, terlantar d hospital


Hari ini 24.6.2011 genap 7 tahun mengingatkan sejarah hitam yg berlaku pd dri alif, pada 24.6 7 tahun yg lalu ketika alif brjlan kaki blik dri rmah sahabt baik alif yg brhampiran dgn rumah tiba kaki alif belah kiri dipatuk ular senduk, oleh kerana jauh untuk lalu ikut laluan jalan berturap jdi alif bt keputusan lalu d jalan yg dekat(short cut) untuk mngelakkan dri jauh brjalan kaki, sampai shja umh sahabat alif sahbat alif ajak kuar ke bndr untuk mmbeli brg,, dlm perjalan balik alif dpt rsekan sesuatu yg tak kne jee akan berlaku namu alif tdak hiraukan prasangka tu, setibanya alif dirumah sahabat alif,hari dh jauh malam alif terpaksa pulang krna ketika tu alif dlm perhatian family, dalam perjalan pulan kerumah alif mngambil keputusan untuk pulang jalan yg terdekat lalu jalan kebun brdekatan dgn rmh alif. Dalm perjalanan tu kaki kiri alif terpijak seekor ular senduk yg sedang menunggu.. oleh kerana jalan alif lalu tu agak gelap alif panik lari melulu kearah rumah tak sampai tmpat letak kereta rmh dlm 20mete dri tmpat kejadian kaki alif kebas dn tdak dapat berpijak lg, sakit tu tuhan jee yang tahu.. setibanya laif d rumah dn msuk jee dlm rmah alif sempat lg bgthu pada mak alif yg alif di patuk ular,, arwah nenek kesayangan alif terkejut,, alif dh tak bermaya lg masa tu tenaga dh bnyak habis melawan denyutan tu, msuk je blik alif sempat menyambar carge hp untuk mengikat kaki, tak sampai jee 30 saat lepas alif mengikat kaki alif pengsan tidak sedarknn dri lg ketika tu. Abah dgn lantasnya bergegas mncri batang keladi bunting untuk menyapu pada tmpat yg digigit ular bg mengelakkan rasa kurang berdenyut tuu, abah dgn segera membawa alif ke klinik bukit paying bersama dgn pak sedara alif yg jgk duk sebelah rumah,, kecoh di sekeliling rumah pada malam trsebut, setibanya alif di klinik bukit paying adik alif menceritakan yg alif disuntik ubat bius 1 jarum,, dn trus di pindahkan ke hospital besar kuala Terengganu, alif dikejarkan ke unit kecemasan pada malam tu, adik alif menceritakan detik2 cemas, darah alif di ambil bg ujian analisi doctor untuk mengesahkan betul ke tdak patukan ular tu, doctor mengesahkan alif memang di patuk ular berdasarkan kesan tanda bintik merah dua biji di bahagian atas jari kaki kiri dn bahagian bawah, alif tdak sedarkan dri lg ketika tu,, dlm jam lebih pukul 2 pagi doctor menyuntik bius pada pergelangan tangan alif dengan 11 jarum darah 1 bag dan air 1 bag,, pada keesokkan hrinya alif sedar dri tidur yg panjang, alif hanya mampu membuka mata aje ketika tu, ketika alif membuka sahaja mata alif, alif terdengar bacaan yasin dri mak dn abah alif di tepi telinga alif,, alif menangis dgn terkedu2 dn ter esak2,, dgn keadaan tubuh yg tdak bermaya untuk bergerak, alif hanya mampu menangis semalaman,, ya Allah, alif betul2 sedih bila alif perhatikan dri alif dn disekeliling keluarga dn sanak saudara alif sedang membaca surah yasin,, tuhan jee yang thu mcm mne perasaan tu ketika tu,, alif disuntik lg dgn 7 jarum pada ri tu dn jumlah kesemua alif kena 18 jarum darah 2 bag dn 2 bag air dlm badan,, alif amat2 berterima ksih terutama abah yg bersusah payah dn tidak lupa pada arwah nenek kesayangan alif walau pun tidak boleh berjalan bersusah payah dating menjengok alif, terima kasih abah sekali lg brsusah payah menyelamatkan nyawa alif.. setelah 4 hari terlantar dihospital alif diberitahu dpt pulang kerumah, sehingga lah sekarang alif amat takut dn fobia pada ular,, pada mulanya alif berdendam dgn ular,, satu hari tu alif pukul ular sehingga mati krana geram, abah marah menasihati alif ‘‘adah ular ni mematuk kamu??’’ kamu mengkhianati binatang yg tdak berdosa kata abah, alif oleh terima persoalan dn nasihat abah betul jgk katanya tuu,, tp sampai skrg alif mmg takut pada ular, fobia jdinya.. sampai sekarang alif tdak dpt lupakan kisah dn kejadian tersebut.. itulah pengalaman pahit yg tidak boleh alif lupakan.. pengalaman mengajar alif erti kehidupan..

assalammualaikum kpd sahabt2 yg mengenali dri alif, pda mggu yg lepas alif telah pon selesai pergi ke majlis sukan lasak yg di kendalikan oleh RANGGOK 4X4 d marang.. allhamdullillah semuanya berjalan lancar pda majlis tersebut,, alif ckup2 gembira berada disana dn berkampong selama 2 hri smuanya yg dtg dri jauh2,, dn hri tu jgk alif punya boss GM suh alif trai bwk moto cross 450cc fuhh ckup2 laju,, x pernah alif bwk sebelum ni,, trai punya trai alif terjatuh pada sesi latihan,, alif bernasib baik tak de yg patah2 dn luka2,, time nk angkt moto tu punya lah berat giler.. yg lain terkejar dgt tgok alif mne lh thu tkt ada patah2 tulang ke,, coz boss ckp moto patah xpe jnjji kepuasan anak buahnya dn safety terjamin... pada sesi mlm plak hujan lebat dgn angin yg kencang mmbuatkan alif terasa sakit dada yg amat sgt, alif terpaksa pulang kerumah dgn bantuan kwn2 yg berada di sana,, tmbh2 lupa mkn ubat ni lh akibatnya... nasib baik xde pe2,, setibanya alif d rmh mak cik alif, alif kne mrah ckup2 kne beleter coz x pandai nk jg kesihatan... apa2 pown alif ckup2 berpuas hati dgn majlis yg begitu meriah skali... TQ2 sahabat2 yg brsusah payah tlong alif...

Selasa, 7 Jun 2011

mandi kolam..

bru ni g mandi kolam kt dgn bukit istana,, fuhh memang laa best siap boley terjun papan anjal lg tmbh alif ni jenis ske terjun,, asyik2 nk terjun je kje.. tp seronok tu mmg laa seronok.. apa2 alif ingin mengucapkan tme ksih pde sahabat2 alif yg ikut datang beramai2 bg meriahkn tmpt tu..

Selasa, 24 Mei 2011

bengong!!!

Recent alif just back on leave at home, leave work, the story begins when browsing facebook alif, alif suddenly saw profile of a woman who never knew and never alif often are also confronted with alif, alif when open her profile, make new friends @ alif saw her lover in the profile, so alif just want to congratulate all of a sudden he calls home and fly rant alif, alif do not know what her problem is, there is no intention to swear alif want to hurt her tu,, just want to congratulate alif alone, alif alif knew was wrong because she was distracted, the alif is very bad so she can do so, and not said thank you even want to fly again, sad when you see the situation alif kind of indeterminate way, the woman is already is the temperament of a child but still can not want more self-conscious of his mannerism and his ego was not changed anything for him praying the best alif alif feel discouraged though this behavior, please alif Posted a time women will realize that her self-deceived as well .. Posted a time women will know that his self was as foolish to man .. wakahkahahaaha ... Poor Besides, I see the situation

Isnin, 27 Disember 2010

alif yusof: semuanya bermula, pengalaman mengajar aku erti keh...

alif yusof: semuanya bermula, pengalaman mengajar aku erti keh...: "sad when alif thought would be someone who really trust was betrayed ... alif the alif is not satisfied because the alif was embarrassing in..."

semuanya bermula, pengalaman mengajar aku erti kehidupan...

sad when alif thought would be someone who really trust was betrayed ... alif the alif is not satisfied because the alif was embarrassing in front of the general public, sometimes wonder if alif should reciprocate with a similar fate befall themselves alif .. sometimes alif thought and should not do so because of the attitude of revenge is the prohibition of religion .. after the time passed quickly alif with patience to face all the testing themselves alif, alif, but even so still forgive her for forgiving attitude has alif practice from day one ... Who does not feel the happiness that we once enjoyed so that others can not feel it was destroyed on its own, the secret finally revealed the secret by making all alif felt uncomfortable to continue to deal with peace in the alif daily routine, everyone also wants also to happiness But the new alif know, a woman who can be bought happiness with luxury and money, but still remember the god alif even themselves alif is not perfect like everyone else, and remember the happiness that alif can not be bought with money, and now alif very rarely see women who want the wealth and luxury, all the other people that want the luxury of self nor alif, alif itself but did not think to continue to live in luxury, the better we went through before and have a future, grateful for the aleph alif what exists today, not surprising that today the greed of a woman with wealth and luxury that is willing to destroy the happiness of man, and he may have to indulge the luxury of... women are eligible to be called man kah? nk I'm not perlekehkan attitudes of women and not all women be so but I believe and difficult to assess in women today, so it is rare that a woman who can meet the characteristics of men, which means sincerity and honesty who can guarantee happiness, illegal, if I continue to fail in women .. I was in there also to be blamed but I'm still trying to fix mistakes that I ever did myself although I was not perfect like everyone else .. I am grateful to the gods who have tested me with patience in normal everyday life ... alif when I reminisce on a small child crying makes me feel very painful, sick and sad if I had ever seen but it will keep an eye over this with your child and carefully, when I heard her voice calling my name makes me think of sin Rase and reward .. I want to rebel, to struggle and screamed for me to let go of what I pendamkan for this, until I found a servant of god that a lot of help me to find a solution, I allhamdullillah face all with peace of mind, he advises many and the spirit of this myself .. thank you is in order on a person if it is .. I read snippets and the woman he was someone who was happy with my life so far, I apologize for thousands of forgiveness because I failed to defend this kebahgiaan ... even though I was sick the heart of me, I forgive her ... I asked for the woman can change dn greed spree .. kepangkuan is back on the road and remember the Lord .. I hope the next time he will realize and wake up from sleep ... I pray that god pelembutkan heart and open her door to find the supply to the hereafter .. I admit I myself was still not complete with the faith that I have, sometimes there jugak I forgot to perform daily duties as the sisters, I admit that I have been thinking too much and continue to think, but I do also have my duties as a Muslim even if there are not enough days I pray 5 times a day .. but I still do well for what I can .. is not I know she would never pray .. I'm very, very surprised .. culture shock is all the life in the city so that busy enjoying very much enjoy the favors so that can not afford to meet their obligations even though one time a day .. very, very surprised when I knew all this from his own sister .. if this does happen to be and should I strive? is it necessary for me to choose it as her sehidup semati ...? I could not want to bear the guilt of sin, while I was not insured at their value and still not enough to supply the afterlife ... but if he can really change and I will accept the judge for me to decide .. I am sincere intention to take her to the afterlife .. what I hope-hope for this state learn to pray and not be ashamed to ask all this because the bear themselves will also soon start is bertukus-hard want to find supplies hereafter, the Other dn is busy myself with work, but there is also time for yourself I fulfill these obligations, the final word to all my friends and my friends do so shall ye find pleasure and luxury in the world is looking for us to meet the supply Hereafter later .. if there is a mistake and one alif you please rectify this situation because I do not like the sindir, berate, insult and cursing in the back or even the future .. alif, alif know yourself is a poor man, help correct mistakes and the aleph, aleph, but even so still remember the lessons that were taught aleph meaning of life joys and sorrows ... think it is the sacrifice that has been done ... alif

Rabu, 22 Disember 2010

I love this message, it is very soothing OMG!
Day after day I was waiting for a year to a person, but even so Iremain faithful waiting for her presence even though I know and Ican feel my heart is not full, even painful at all no matter where I amstill patiently waiting for the happiness of no value is unsurpassed.O my dear .. I will love you until the end of my life ... Do not assumethere is one ... my world is for him to just one ... but unfortunately ithas gone for good .. I will be remembering the sacrifices youagainst me ...

Sabtu, 11 Disember 2010

Dr Faisal Tehrani: Adakah Menteri Solat Dulu Sebelum 4 Dalam 1?

Dr Faisal Tehrani: Adakah Menteri Solat Dulu Sebelum 4 Dalam 1?: "Di Iran, sebelum sesuatu polisi disaran, dibahas atau diundi; ahli-ahli parlimennya akan bersolat hajat dulu. Kadang di ruang parlimen itu s..."

Dr Faisal Tehrani: Sunnah Wanita Pertama

Dr Faisal Tehrani: Sunnah Wanita Pertama: "Sebagai bekas model, isteri Presiden Perancis mengisi masa lapang dengan melaram dan bermain gitar. Mak Cik Obama pula suka berkebun dan kh..."

Dr Faisal Tehrani: 4 Dalam 1, Tarif Air & Tokoh Maal Hijrah

Dr Faisal Tehrani: 4 Dalam 1, Tarif Air & Tokoh Maal Hijrah: "Sehebat mana pun pemimpin kita, saya tidak fikir akan ada rakyat yang menatap wajah mereka dengan penuh rasa kasih. Terutama selepas pencabu..."

Dr Faisal Tehrani: Siapa Yang Sakit Tenat Sebenarnya?

Dr Faisal Tehrani: Siapa Yang Sakit Tenat Sebenarnya?: "Tahukah anda selain Malaysia, Iran juga menganjurkan musabaqah membaca al Quran? Eh sekejap betul ke? Takkanlah! Bukankah Iran ini bermazh..."

Dr Faisal Tehrani: Seorang Model Bernama Khairy Jamaluddin

Dr Faisal Tehrani: Seorang Model Bernama Khairy Jamaluddin: "Ada teman saya, ahli sebuah pertubuhan liberal untuk wanita bertanya, adakah kerjaya sebagai model catwalk di Republik Islam Iran. Kalau ada..."

Dr Faisal Tehrani: Kekuatan Kita Poco-Poco, Kekuatan Mereka Tangisan

Dr Faisal Tehrani: Kekuatan Kita Poco-Poco, Kekuatan Mereka Tangisan: "Jika ada pemimpin negara kita galak menari poco-poco, isterinya pula menyanyi lagu-lagu retro, anak-anaknya pula berpeleseran di barat dunia..."

Dr Faisal Tehrani: Siapa Menabur Debu di Kepala Rasulullah SAW?

Dr Faisal Tehrani: Siapa Menabur Debu di Kepala Rasulullah SAW?: "'Dalam Sahih Tirmidzi hadis bernombor 3860: Abu Said al-Asyajj menceritakan kepada kami, Abu Khalid al-Ahmar memberitahukan kepada kami, Raz..."

Sabtu, 4 Disember 2010

O Allah I thank you today for me is still alive, but was so pleased with myself I accepted with the person who was happy in myself and I'd rather pleased to see other people have happiness even though I myself was never happy, give opportunity to other people to pursue his happiness and it does not need to show off because it will destroy the happiness as well.

Jumaat, 19 November 2010

Selasa, 26 Oktober 2010

dunia hri ini...

is there any way I was educated on it? that makes me feel insulted, but I'm still grateful to the One True God for giving me guidance in this world of science so right I was surprised with the One True God Might .. I do have to confess that I still need her? patience to teach me the meaning of life today ...

Ahad, 3 Oktober 2010

Bermulanya minat ku pd camera...

 at first I was interested in the camera starts when you see the story of Adam virtual alif. alif see a husband who is obedient to the trust given by her parents .. when it began to feel alif alif will face all sorts is coming .. alif see a husband who is already designated as a father to a son, fuhh eyes looked at how cool to see a very patient and willing to face the red thick wives who cheat on their husbands, .. oh jaded view alif, alif see him holding the camera is quite large, and when he is hurting alif can find peace of aleph-desired wish for this .. alif tried to learn the character held by him as Adam .. alif to find out the story until the end and when it is alif found a very beautiful woman who holds the camera, at the moment is trying to get acquainted with him alif alif just as interested in the camera .. the woman was very nice, he handed the alif cameranya to try how it feels pleasure when holding the camera .. alif alif after then try to feel it very, very quiet ..and after the day of the alif was determined to have a camera .. at last managed to have a Nikon DSLR alif alif always dreamed of for this .. alif now has a Nikon DSLR